دستاورد ها ، فرآورده ها و صادرات محصولات کشاورزی
مدیران / سرپرستان محترم نمایندگی های بنیاد در استان ها
مدیران محترم مجتمع های مستقل بنیاد
مدیران عامل محترم شرکت های تابعه بنیاد
سلام علیکم
احتراماً ، مطالعات انجام شده در سال های اخیر در کشور آمریکا و برخی از کشور های اروپایی در خصوص تولید محصولات کشاورزی ، فرآورد های تولیدی از محصولات کشاورزی و بازرگانی این محصولات ، نشان می دهد .
در کشور آمریکا ؛
- سالانه حدود ۵۰۰ میلیارد دلار محصولات کشاورزی تولید می شود .
- از محل محصولات کشاورزی ( صنایع تبدیلی ) ، سالانه ۱۰۰۰ میلیارد دلار درآمد کسب می گردد .
- از محل بازرگانی و صادرات محصولات فوق ۷۰۰ میلیارد دلار درآمد حاصل شده است .
در برخی کشورهای اروپایی :
این آمار در برخی کشور های اروپایی نیز بیانگر آن است که سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار محصولات کشاورزی تولید شده است .
از محل محصولات کشاورزی ( صنایع تبدیلی ) ، سالانه ۴۰۰ میلیارد دلار درآمد کسب شده است .
بازرگانی محصولات فوق نیز با ارقام فوق نسبت معنا داری دارد .
این مطالعه نشان می دهد فقط شرکت کوکا کولا با ۱۰۰ میلیارد دلار فروش جزو بزرگ ترین شرکت های تولید کننده صنایع غذایی ، سهم قابل توجهی از بازار نوشیدنی های دنیا را به خود اختصاص داده است .
این مطالعات بیانگر آن است که هر چقدر از سمت خام فروشی محصولات کشاورزی به سمت تولید فرآوردهای کشاورزی ( صنایع تبدیلی ) حرکت شده است ، ارزش افزوده بیشتری نصیب کشور آمریکا و برخی کشور های اروپایی گردیده است .
همچنین بازرگانی فرآورده های کشاورزی در اکثر کشور های دنیا ، در آمد های ارزی بیشتری را نصیب کشور های صادر کننده این گونه محصولات نموده است .
چنانچه به کشور های دیگر منجمله کشور های شرق و جنوب غرب آسیا نیز نگاه کنیم ، در می یابیم ، اصل ارزش افزوده در تولید فرآورد های کشاورزی بویژه صادرات آن نهفته است .
در کشور عزیزمان ایران نیز چنین معادله و رابطه ای برقرار است .
از آنجا که در این دوران با تشدید تحریم های ظالمانه آمریکا ، فروش نفت خام و فرآورد های نفتی با هدف صادرات به سایر کشور ها به سختی انجام می شود ؛
ضروری ست مدیران محترم نمایندگی ها ، مجتمع ها و شرکت های تابعه با نگاه به امکانات ، توانایی ها و ظرفیت های موجود در استان ها برنامه ریزی جدیدی در این راستا را در دستور کار قرار دهند .
بنیاد تعاون زندانیان به عنوان یک نهاد عام المنفعه و در عین حال یک مجموعه بزرگ اقتصادی ، توانایی تبدیل برخی تهدیدات اقتصادی به فرصت ها را در اختیار دارد .
همچنان در بسیاری از موارد محصولات تولیدی بنیاد به صورت فله و خام به فروش می رود .
بنیاد با ظرفیت های در اختیار ( مددجویان ، فضا های در اختیار ، انرژی ارزان قیمت ) ، امکانات تولیدی موجود در سطح استان های کشور ، می تواند با برنامه ریزی و در چهارچوب بودجه های سالانه و برنامه های توسعه ای ، با تدبیر و اهتمام مضاعف ، نسبت به ایجاد صنایع تبدیلی در استان ها اقدام نماید .
این حرکت نیاز به تفکر ، تدبیر ، شناسایی فرصت ها و انجام بموقع اقدامات یاد شده دارد .
استان های همجوار با کشور های همسایه از ظرفیت های مناسب تری نسبت به سایر استان ها در این زمینه برخوردار می باشند .
حتی استان های دور تر از مرزها نیز می تواند ضمن شناسایی فرصت ها ( تبدیل فرآوردهای خام به صنایع و محصولات تبدیلی ) ، زنجیره ارزش افزوده را در این استان ها ایجاد نمایند .
استفاده از مشارکت با بخش های خصوصی برای ایجاد صنایع تبدیلی یکی دیگر از راه های دسترسی به این فرصت هاست .
سنگ های قیمتی و تزئینی ( که به فراوانی در استان های کشور و در دسترس نمایندگی ها ، مجتمع ها و شرکت ها قرار دارند ) ، از جمله این فرصت ها برای تبدیل مواد خام به فرآورد های جدید می باشند .
تولید زیور آلات زنانه ( که مواد اولیه آن چه به صورت وارداتی و یا به صورت تولید داخل در بازار های کشور بویژه بازار تهران به وفور یافت می شوند ) ، از دیگر کالا های دارای ارزش افزوده اقتصادی می باشند .
سوزون دوزی روی انواع لباس های زنانه ، مردانه و بچگانه ، کوسن و رو میزی از دیگر محصولاتی ست که هم می تواند منجر به توسعه اشتغال مددجویان شود ، هم منجر به تولید محصولات جدید دارای ارزش افزوده گردد .
تولید انواع مصنوعات چرمی ( کیف های دستی ، کلاسور ، ست های کمربند ، جا سوئیچی ، جای کارت های بانکی ، لباس های چرمی و ... ) ، از دیگر محصولاتی ست که به جای خام فروشی چرم گوسفند و گاو ، می تواند به ارزش افزوده اقتصادی و در ادامه به صادرات فرآورد های غیرنفتی تبدیل شود .
تولید ، خرید و بسته بندی بسیاری از محصولات و فرآورد های کشاورزی مانند زعفران ، زرشک ، حبوبات ، ادویه جات ، صیفی جات و سبزی جات ، انواع چای و نوشیدنی های سنتی از دیگر صنایع تبدیلی ست که نیاز به سرمایه گزاری های بزرگ ندارد .
رویا رویی آمریکا با اکثر کشور های بزرگ و مهم دنیا ، منجمله جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر از جنگ نظامی به سمت و سوی جنگ اقتصادی تبدیل شده است .
افسران جنگ اقتصادی با آمریکای بد عهد و جنایتکار ، بایستی با طراحی محصولات جدید ، تولید با کیفیت و صادرات محصولات ، تیر های زهر آگین خود را به قلب این ابر قدرت نشانه روند .
هر کالای مرغوب ، با کیفیت و بویژه محصولات و فرآورد های غیر نفتی صادراتی ، تیری ست به قلب دشمن .
این مبارزه را جدی بگیریم و برای پیروزی در عرصه نبرد اقتصادی با دستان پر به میدان بیائیم .
هر کالایی که با دقت و کیفیت تولید شده و اعتماد مشتریان ( اعم از مردم عزیز کشورمان و یا سایر ملل در کشور های همسایه و دور تر ) ، را جلب نماید :
ابتدا جلوی مصرف کالاهای خارجی در داخل را می گیرد و سپس با صادرات به بازار های هدف ، توان اقتصادی کشورمان را برای ایستادگی در مقابل آمریکا بالا می برد .
در پایان اطلاعات ۱۰ غول اقتصادی جهان ( به نقل از دنیای اقتصاد ) را به آگاهی می رسانم .
۱۰ غول صنایع غذایی جهان
فرآوردههای غذایی و نوشیدنیها یکی از عظیمترین صنایع کنونی جهان بهشمار می آیند .
طی سالیان اخیر این صنعت با توفانهایی در مسیر خود مواجه شده است که میتوان به رشد کند در بازارهای نوظهور، افت قیمتها و تغییر در سلیقه مشتریان به سمت محصولات سالمتر اشاره کرد.
با این حال این صنعت به رشد خود در سطح جهان ادامه داده است و اکنون برخی از بزرگترین کسبوکارهای جهانی در این بخش فعالیت میکنند.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل روزنامه « دنیای اقتصاد » ، وب سایت « دیلی ریکوردز » در گزارشی به بررسی ۱۰ شرکت برتر تولید فرآوردههای غذایی و نوشیدنیها پرداخته است که
در ادامه مورد بررسی قرار میگیرند:
نستله :
شرکت غذایی «نستله» در واقع یک غول جهانی در صنعت غذا و نوشیدنی است که درآمد آن بالغ بر ۹/ ۷۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ بوده است.
از زمان آغاز فعالیت این شرکت سوئیسی در ۱۵۰ سال پیش اکنون این شرکت چندملیتی در بازار ۱۸۹ کشور حضور دارد و ۳۳۵ هزار پرسنل برای آن کار میکنند.
این شرکت با در اختیار داشتن دو هزار برند زیرمجموعه نظیر غذای کودک ، آب معدنی، غلات صبحانه ، شکلات و شیرینی، قهوه ، غذای پختنی، منجمد ، لبنیات و نوشیدنی خود را بهعنوان یک برند جهانی تجاری مطرح کرده است.
رشد این برند در سالهای اخیر متاثر از تجارت نوشیدنیهایی نظیر «نسکافه» و «اسپرسو» بوده است که ۶۸/ ۲۱ درصد مجموع درآمدهای این شرکت از محل فروش این دو محصول حاصل میشود.
این غول صنعت نوشیدنی و غذا طی سالهای اخیر تمرکز خود را بر بهبود کیفیت غذایی و بهداشتی مشتریان خود قرار داده است.
در این زمینه بخش سلامت شرکت نستله به تازگی با یک موسسه درمانی وارد همکاری ۱۴۵ میلیون دلاری شده است تا روشهای جدیدی را برای کاهش آلرژی برخی افراد به غذا ایجاد کنند.
پپسی :
با دراختیار داشتن ۲۲ برند منحصر به فرد نظیر پپسی، لایز، گاتوراد و تروپیکانا ، شرکت پپسی اکنون دومین شرکت تولید نوشیدنی و غذا در جهان به شمار میآید.
اما سابقه تاسیس این شرکت به سال ۱۸۹۸ یعنی زمانی که کلیب برادهام، موسس آن طرز تهیه جدیدی از کولا را برای رقابت با «کوکا کولا» ساخت بازمیگردد.
نام این شرکت پس از ادغام با با شرکت «فریتولی» به پپسی تغییر یافت.
این شرکت به تازگی بر بهبود ارزش غذایی و بهداشتی محصولات خود متمرکز شده است ، چراکه در این روزها مشتریان در حال فاصله گرفتن از محصولات غذایی با ارزش غذایی پایین هستند.
این شرکت که در سال ۲۰۱۸، درآمد آن بالغ بر ۵۳/ ۶۳ میلیارد دلار بود از قصد خود برای کاهش میزان شکر و چربی اشباع شده در محصولات خود بدون تغییر در طعم آن خبر داده است.
این شرکت آمریکایی بهتازگی وارد همکاری با سازمان «تی بی» شده است که تخصص آن درمان بیماری «سل است.
قرار است این همکاری منجر به ساخت طعمهای منحصربهفردی توسط پپسی شود که کمک میکند تا طعم ناخوشایند داروهای سل کمرنگ شود.
آنهایزر بوش اینبو :
شرکت آنهایزر بوش اینبو بهطور رسمی همزمان با ادغام سه شرکت بلژیکی اینتربرو، شرکت برزیلی آمبو و شرکت آمریکایی آنهایزر بوش تشکیل شد.
از آن زمان این شرکت به بزرگترین تولیدکننده نوشیدنی در جهان بدل شده است که دارای بیش از ۲۰۰ برند زیرمجموعه و درآمد سالانه ۴۴/ ۵۶ میلیارد دلار است. برخی از نوشیدنیهای محبوب آن، بودوایزر، کرونا، استلا آرتویس، بکز، هوگاردن براهاما و انتارکتیکا هستند.
این شرکت همچنین دارای ۱۵۵ هزار نفر پرسنل است که در ۲۵ کشور جهان فعال هستند.
در سال ۲۰۱۶، این شرکت توانست برند رقیب خود، سابمیلر را با قیمت ۱۰۷ میلیارد دلار خریداری کند.
قرارداد مذکور موجب شد تا شرکتی پدید آید که اکنون نیمی از تولیدات در زمینه نوشیدنیها را در اختیار دارد.
به گفته کارلوس بریتو، مدیرعامل آنهایزر بوش این شرکت بنا دارد تا در آینده «کوکا کولا» را نیز خریداری کند.
جیبیاس :
« جیبیاس » بزرگترین شرکت تولید و صادرکننده فرآوردههای گوشتی (گوساله، خوک و مرغ) در جهان بهشمار میآید که دارای بیش از ۳۰۰ واحد تولیدی در ۱۵ کشور جهان است.
این شرکت که مقر اصلی آن در سائوپائولو برزیل است از یک شرکت محلی به غول صادراتی در این صنعت بدل شده است که اکنون به بیش از ۳۵۰ هزار مشتری در ۱۵۰ کشور جهان محصولاتش را عرضه میکند.
جیبیاس، با درآمد سالانه ۲/ ۴۶ میلیارد دلاری طی سالهای اخیر رشد بینظیری داشته است بهنحوی که رشد فروش آن با ۲/ ۳۵ درصد روبهرو شد.
سهم قابل توجهی از این رشد مربوط به بازار آمریکا است که ۴۸ درصد از صادرات جیبیاس را وارد میکند.
اما توسعه این شرکت در بازارهای جهانی متاثر از خرید شرکتهای کوچکتر نظیر شرکت «سوئیفتاند کمپانی» بوده است که بزرگترین شرکت تولید فرآوردههای گوشت گوساله و خوک در آمریکا است.
در سالهای اخیر این شرکت بیش از ۵ میلیارد دلار را صرف خرید برخی از شرکتهای رقیب خود در منطقه کرده است.
فرآوردههای غذایی تایسون :
شرکت «فرآوردههای غذایی تایسون» که در ایالت آرکانزاس واقع شده است، یکی از بزرگترین شرکتهای تولید و صادرکننده گوشت گوساله در آمریکا و جهان است.
از ۱۱۱ واحد تولیدی این شرکت، ۱۰۷ واحد آن در آمریکا است. محصولات این شرکت نظیر گوشت خوک و مرغ به بازارهای ۱۳۰ کشور جهان صادر میشوند.
این شرکت با درآمد ۲۶/ ۳۸ میلیارد دلاری خود دارای ۱۱۳ هزار پرسنل است که در آمریکا و دیگر واحدهای تولیدی در سراسر جهان فعال هستند.
شرکت تایسون بنا دارد تا به پرچمدار صنایع گوشتی آمریکا بدل شود.
بهتازگی بیل گیتس، موسس شرکت مایکروسافت این شرکت را آینده صنعت غذایی دانسته است.
کوکاکولا :
شرکت کوکاکولا که بنیانگذار آن جانپمبرتون داروساز در سال ۱۸۸۶ بوده است اکنون به یک برند منحصر بهفرد بدل شده است که روزانه ۷/ ۱ میلیارد بار در بیش از ۲۰۰ کشور جهان نوشیده میشود.
این شرکت آمریکایی واقع در ایالت آتلانتا تحت مدل تجاری فعالیت میکند که تنها در این محل کنسانتره کولا را به تولید میرساند و فرآیند بستهبندی، فروش و توزیع محصول نهایی به عهده شرکتهای بسته بندی در سراسر جهان است.
بهعنوان برنامهای برای تمرکز بیشتر بر تولید سودآور کنسانتره، کوکاکولا بخشی از تاسیسات بستهبندی خود در چین را به ارزش یک میلیارد دلار واگذار کرد.
این شرکت با درآمد سالانه ۴/ ۳۵ میلیارد دلاری خود به تازگی برنامهای را درجهت ساخت کارخانهای عظیم در هیوستون اعلام کرده است.
این پروژه ۲۵۰ میلیون دلاری قرار است در سال ۲۰۲۰ بهطور رسمی افتتاح شود.
مارس :
شرکت مارس فعالیت خود را از یک قرن پیش آغاز کرد ، مارس یک شرکت فرآوردههای غذایی مطرح در سطح جهان است که از سوی خانواده مارس اداره میشود.
مقر اصلی آن در ایالت ویرجینیا است و این کسبوکار خانوادگی با درآمد سالانه ۳۵ میلیارد دلار توانسته خود را بهعنوان یکی از شرکتهای اصلی تولید فرآوردههای غذایی مطرح کند .
این برند دارای محصولات گوناگونی نظیر شکلات، محصولات حیواناتخانگی، غذا و نوشیدنی است.
مارس بهتازگی خرید چند شرکت کوچکتر را آغاز کرده و برنامه دارد تا سهم خود را از بازار شیرینی و شکلات در جهان که هماکنون ۵/ ۱۳ درصد آن را در اختیار دارد، افزایش دهد.
آرچر دنیلز میدلند :
شرکت آرچر دنیلز میدلند یکی از بزرگترین شرکتهای تولید فرآوردههای غذایی در جهان است که مشتریان خود را در ۱۴۰ کشور جهان دارد.
این شرکت آمریکایی اکنون ۳۳ هزار پرسنل دارد و همچنین دارای بیش از ۴۶۰ کارخانه فرآوری محصولات خام و ۳۴۰ واحد تولیدی دیگر در سراسر جهان است.
این شرکت مواد اولیهای را که برای ساخت غذا، غذای حیوانات و محصولات انرژیزا استفاده میشود بهتولید میرساند.
درآمد سالانه این شرکت در سال ۲۰۱۸ برابر با ۲/ ۳۴ میلیارد دلار بوده است.
کارگیل :
شرکت کارگیل یک کسبو کار چند ملیتی است که از سوی یک خانواده گردانده میشود و بهطور شگفتآوری دارای فهرست بلند بالایی از محصولات غذایی، کشاورزی، محصولات صنعتی و مالی و خدماتی از این قبیل است.
این شرکت بهطور کامل توسط خانوادههای مکگیل و مکمیلان اداره میشود که مالک بیش از ۹۰ درصد از آن هستند.
با دراختیار داشتن بیش از ۱۵۰ سال تجربه در کشاورزی، تولید، صادرات و نیز تولید محصولات گوشتی، کارگیل اکنون بزرگترین شرکت خصوصی در آمریکا است که دارای ۱۵۰ هزار پرسنل است و به مشتریانی در ۷۰ کشور جهان خدمات میرساند.
درآمد این شرکت بنابر آخرین آمار منتشرشده در سال ۲۰۱۷ برابر با ۵/ ۳۰ میلیارد دلار بوده است.
دانون :
شرکت «دانون» که در سال ۱۹۱۹ در بارسلونای اسپانیا تاسیس شد یکی از بازیگران بینالمللی در صنعت غذا و نوشیدنی است. در سال ۲۰۱۸، دانون توانست در ۱۲۰ کشور درآمد ۸۸/ ۲۷ میلیارد دلاری کسب کند.
این شرکت البته بخش مهمی از محبوبیت خود را بهدلیل تولید لبنیات بهدست آورده است.
همچنین تولید آب معدنی با برندهای گوناگون نظیر آکوا از محصولات این شرکت به حساب میآید.
این سوال را از خود بپرسیم ؛
چرا در کشور ایران ( با سابقه چند هزار سال تمدن ) ، بویژه در ۴۰ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی نتوانسته ایم در حوزه اقتصاد کار در خور و شایسته ای انجام دهیم ، تا وابستگی های این کشور اسلامی به نفت قطع شود ؟
چرا در کشور مان شرکت های بزرگ و مطرح در سطح منطقه و بین المللی رشد نیافته اند ؟
کشور ما تا کی می خواهد به چاه های نفت و گاز وابسته بماند .
منابع نفتی ( که هر وقت آمریکا و اروپا خواستند خرید و فروش آن را تحریم کنند و کشور عزیز ایران را با چالش جدیدی مواجه سازند ) ، برای درآمدهای پایدار کشورمان قابل اتکا نمی باشند.
جمله زیبای خاک را هنر کیمیا کنیم ، در زبان و فرهنگ ایرانی ، اسلامی بی جهت بیان نشده است .
چرخه اقتصادی کشورمان با تدبیر و عمل تک تک مدیران ، کارکنان و کارگران سخت کوش ، بهتر و قوی تر می چرخد .
امید وارم در این عرصه و نبرد اقتصادی ایده های خوبی برای تولید ثروت و عمل های بهتری برای دست یابی به صادرات غیر نفتی داشته باشیم .
رحیم مطهرنژاد